Ден на тревога в името на независимостта на правосъдието в Европа

23-ти май е обявен от МЕДЕЛ за ден на тревога в името на независимостта на правосъдието в Европа, отбелязвайки датата от убийството на Джовани Фалконе от мафията през 1992 г.

На тази дата сме приканени да размислим върху необходимостта от независимо и ефективно правосъдие в цяла Европа и неговото значение за запазването на основните права и свободи на европейските граждани.Никъде другаде не сме били свидетели на подобна оркестрирана и преднамерена кампания която да унищожи напълно независимостта на съдебната власт и върховенството на закона, на каквато сме свидетели в Турция.След опита за преврат от 15 юли 2016 г. МЕДЕЛ получи много послания от колеги, роднини и други източници, съобщавайки какво се случва на съдии и прокурори в Турция.

Със съдействието на своите асоциации-членки, МЕДЕЛ публикува днес Ebook с подбор от тези писма, преведени на 12 различни езика. Тези послания, събрани без коментари и модификации (освен анонимизиране), осигуряват впечатляващо свидетелство за невероятното ускоряване на срива на върховенството на закона в Турция. Докато дори един турски съдия или прокурор е затворен заради борбата си за независима съдебна власт, никой съдия или прокурор на никъде другаде в Европа не може да се чувства напълно свободен и независим.

23-ти май 2019 г.
Управителен съвет на МЕДЕЛ

Оригиналният текст може да прочетете тук

Писмо на Български език

Статията е прочетена: 4996 пъти 

Проектът е осъществен с подкрепата на Фондация „Америка за България”.