Може да има времена, в които сме безсилни да предотвратим несправедливостта, но никога не трябва да има време, в което да се откажем да протестираме срещу нея

В събота, 11-ти януари, най-голямата професионална организация на полските съдии Юстиция, заедно с други съсловни асоциации, организират във Варшава Марш за защита на справедливостта. Това са думите към полските колеги на Мурат Арслан, носител на наградата Вацлав Хавел, излежаващ 10-годишна присъда лишаване от свобода и лидер на закрития съюз на турските съдии Йаршав:

„Може да има времена, в които сме безсилни да предотвратим несправедливостта, но никога не трябва да има време, в което да се откажем да протестираме срещу нея“. Ели Визел

Нашата мисия е проста: „Справедливост за всеки“. Като юристи, наш дълг е да осигурим функционирането на независима и безпристрастна съдебна система, което се оказа едно от най-големите предизвикателства в нашето съвремие.

Превърна се в общ навик амбициозни политически фигури от правителства по целия свят да се намесват в съдебната власт. Всяко правителство с авторитарна нагласа, първо и преди всичко, взема на прицел независимостта на съдебната власт, което се дължи на факта, че тя е единствената пречка пред него за прицелването му в действителната мишена, която е народът.

Опазването на правовия ред, осигуряващ основните права и свобода понякога изисква да издигнем гласове срещу посегателствата, заплашващи върховенството на правото. Както е казано „Ние винаги трябва да заемаме страна. Неутралитетът е в полза на насилника, никога на жертвата. Мълчанието насърчава мъчителите, никога измъчваните“ Ели Визел

В процеса на продължаващата трагедия за човечеството и правото в Турция нашите полски колеги, както и много други, винаги са били редом до нас, подкрепящи каузата ни и споделящи нашето страдание. Сега със съжаление трябва да отбележа, че подобни процеси са на ход в полската съдебна система.

Независимата съдебна власт е една от базисните необходимости в държавата и липсата й води до лишаване от свобода по политически причини, мъчения, принудителни изчезвания, убийства без съд и присъда, масови изселвания, насилие срещу деца и жени, разрушаване на околната среда, широкоразпространена корупция, наказване на свободното слово, заглушаване на медиите, задушаване на опозицията…. Списъкът може да бъде продължен.

Независимата и безпристрастна съдебна власт е като ключалката на кутията на Пандора, която я пази затворена и безопасна. Всеки опит за взломяването й ще донесе страдания на всички, вкюлчително и на осквернителите й.

В този критичен момент, тишината, която ще бъде демонстрирана във Варшава, е ярък вик срещу намесата в съдебната власт, разпростираща се като зараза в много страни по света. Всеки, който отиде там ще представлява милиони, които се борят като тях за същата цел на различни места.

Нямам съмнение, че справедливостта ще възтържествува рано или късно. Това, за което съм разтревожен, са човешките загуби в този процес. Защото винаги най-уязвимите са тези, които страдат най-много. Жените, децата, малцинствата, бедните, младите, възрастните, околната среда и т.н.

Пазителите на върховенството на правото и справедливостта трябва задължително да бъдат подкрепяни на всяка цена. Бих шествал с вас, ако можех. Но тъй като съм в затвора, това е невъзможно засега. Въпреки това, настоятелно призовавам всеки, поддържащ принципите, които и аз, да отиде там и да бъде част от тази борба за човечност и справедливост.

Позволете ми да ви напомня още веднъж: „Несправедливостта където и да е заплаха за справедливостта навсякъде“ Мартин Лутър Кинг

Статията е прочетена: 1319 пъти 

Проектът е осъществен с подкрепата на Фондация „Америка за България”.