https://www.medelnet.eu/index.php/news/europe/854-statement-on-ukraine-declaration-sur-l-ukraine

Няма поезия във войната
само гниене
само букви остават
и издават един и същ звук – рррр

Люба Якимчук, „Гниене“, из „Кайсии в Донбас“

Тъмните облаци на войната, които смятахме за отдавна разпръснати, отново зачернят небето на Европа.

Руската военна интервенция в Украйна подкопава фундаменталните принципи на международния закон: ненамеса във вътрешните работи на държавите; териториална цялост и суверенитет; забрана върху използването на въоръжени сили в международните отношения.

MEDEL постоянно призовава за уважение към международното право и човешките права, независимо кой е извършителят и какви са мотивите за нарушението; през 2005 г. MEDEL се противопостави на едностранната война в Ирак [1], а през 2007 г. осъди скандала около „извънредното предаване“ на европейска почва [2].

Също както в онези моменти, днес MEDEL отново потвърждава своята позиция в защита на многостранните преговори и дипломацията, ясното и твърдо отхвърляне на войната като метод за решаване на спорове между суверенни държави – международният закон не е „законът на най-силния“.

Нашите мисли са отправени към всички невинни украински граждани, които страдат от ужасите на войната. Особена солидарност изпитваме към нашите украински колеги и членове на съдебното съсловие – съдии, прокурори, адвокати и съдебни служители – които през последните години се бориха толкова упорито за укрепването на демокрацията чрез промяната и усъвършенстването на украинското общество.

Освен това MEDEL е наясно, че не бива да слагаме знак за равенство между една страна и нейното управление. Видяхме снимки на хиляди смели граждани, протестиращи срещу войната на улиците на Русия, изправящи се смело срещу онези, които имат претенцията да говорят от тяхно име, а всъщност следват своите собствени себични интереси. Какъвто и да бъде изходът от тази криза, техният пример ще остане символ на истинската и мирна природа на руския народ.

С оглед на настоящата ситуация MEDEL:

Осъжда употребата на военна сила и нашествието в Украйна;

Продължава да поддържа мултилатеризма и отказа от употреба на сила като метод за решаване на международни спорове;

Призовава всички участници да се върнат към дипломатическия диалог като начин да сложим край на настоящата криза;
Изразява пълната си солидарност с украинския народ и особено с всички съдии, прокурори, адвокати и съдебни служители, които страдат от ужасите на войната;

Изразява пълната си солидарност със смелите руски граждани, които храбро излизат на улиците, за да се противопоставят на войната и да искат край на нашествието;

Призовава международната общност да подкрепи и по всякакъв начин да защити прогонените от войната украински бежанци и протестиращите по улиците руски граждани.

[1] https://www.medelnet.eu/index.php/news/international/121-declaration-on-iraq-war-justice-not-war.
[2] https://www.medelnet.eu/index.php/news/international/120-the-united-states-defy-the-rule-of-law-on-european-soil.

Статията е прочетена: 696 пъти 

Проектът е осъществен с подкрепата на Фондация „Америка за България”.