Оригиналното писмо може да прочетет  тук

(преводът е на Съюза на съдиите в България)

До многоуважаемия Жозе Игрежа Матош,
президента на Международната асоциация на съдиите
Ваша чест,
Пиша Ви от името на Асоциацията на афганистанските съдии /ААС/, за да привлека Вашето внимание към ужасното положение на съдиите в Афганистан, които работиха по времето на Ислямска република Афганистан. След взимането на властта на 15-ти август 2021 г., талибанското преходно правителство по шалбонен начин и произволно уволни всички съдии /около 2 000 души/ и всички съдебни служители, работили по времето на Ислямска република Афганистан. Това беше направено, въпреки многократните обещания на талибаните, че гражданските лица, работили за Републиката няма да бъдат уволнявани.
Асоциацията на афганистанските съдии е дълбоко загрижена за риска, на който са изложени много от тези съдии и техните семейства, които все още са в Афганистан. Под управлението на талибаните Афганистан се превърна в затвор под открито небе за съдиите, които са изправени пред множество заплахи и репресии заради тяхната предишна и често храбра дейност по осъждане и наказване на тези, които са нарушавали законите, включително талибани, представители на Ислямска държава и престъпници, освободени след разрушаването на Републиката.
Талибаните наскоро арестуваха 40 човека, повечето от които съдии, в Мазари Шариф, провинция Балх, точно преди полет, с който да напуснат Афганистан към по-сигурно място. Няколко седмици преди това съдия Моджахид беше задържан, разпитван и измъчван в продължение на 8 дни в провинция Логар. Много други такива случаи имаше в Кабул, Бамян, Панджир и в други провинции, въпреки обещанията на талибаните за обща амнистия на всички, работили за Републиката.
Бихме искали да напомним на нашите международни приятели, че в продължение на две десетилетия афганистанските съдии бяха обучени и те посветиха живота и кариерите си на развитието на върховенството на правото и конституционния ред, който зачиташе човешките права и равенството между мъже и жени. С уволнението на тези политически неутрални и професионални съдии и замяната им с необразовани, религиозно обучавани талибански „съдии“ преходното правителство на практика разруши съществувалата съдебна система, основана на признатата ислямска наука и афганистанските правни традиции. Талибанският тесен и идеологически ограничен подход – който извинява и оправдава самоубийствените бомбени атентати и други актове, на които ние, световната и мюсюлманската общност, се противопоставяме – ще създаде опасен вакуум на законите и върховенството на правото в страната. Талибанският подход ще доведе до тежки последствия, особено за афганистанските жени и религиозните и други малцинства и подлага на риск региона и международната общност.
Ние молим за незабавно внимание и помощ от страна на международната общност, Европейския съюз и другите държави и организации, които бяха приятели и партньори на Ислямска република Афганистан и които се застъпваха за зачитане на умереността и върховенството на правото в Афганистан. Асоциацията на афганистанските съдии се обръща към Вас, за да наблегне на спешната необходимост за спасяване на съдиите /специално на мъжете съдии/, които са изоставени в Афганистан и които са задържани в други държави.
С удоволствие ще Ви представим допълнителна информация и очакваме Вашите съвети по тези въпроси при първа възможност от Ваша страна.
Благодарим за вниманието Ви и очакваме Вашия отговор!
С уважение,
Фарид Ахмад Нуури,
Президент на Асоциацията на афганистанските съдии

Статията е прочетена: 591 пъти 

Проектът е осъществен с подкрепата на Фондация „Америка за България”.