Двудневна конференция с международно участие на тема „Независимият съд – гарант за справедлив процес. Ролята на съда в гарантиране на достъпа до правосъдие на лица с увреждания“ ще се проведе в периода 30 септември и 1 октомври 2022 г. в Националния институт на правосъдието.
Конференцията се организира от „Съюз на съдиите в България“ и се провежда в рамките на проект „Еx iure ad iustatium (от правото към справедливостта); принципи за справедлив съдебен процес за хора с увреждания“, който в период от три години изследва добрите и иновативни подходи в съдебните производства, в които страна са хора, страдащи от психичноздравни трудности.
Проектът се изпълнява от Фондация „Глобална инициатива в психиатрията – София“ в партньорство със „Съюз на съдиите в България“ и „Български център за нестопанско право“. Конференция е част от заключителните събития по проекта и се организира със съдействието на НИП и Българската асоциация по европейско право.
В конференцията ще участват съдията в Съда на Европейския съюз Александър Арабаджиев, съдията в Европейския съд по правата на човека Йонко Грозев, Моника Фраковяк, съдия от Полша, Александер Клерх, съдия от Германия, съдии, адвокати, университетски преподаватели, експерти.
Програмата на конференцията може да прочетете на: http://www.nij.bg/FileHandler.ashx?folderID=162&fileID=13723.
Участието в събитието е безплатно. Необходима е регистрация до 23 септември 2022 г. на следния линк: https://docs.google.com/…/1FAIpQLScQI-meLX…/viewform
За контакт: Нурджихан Карамехмедова, мениджър проекти, Фондация „Глобална инициатива в психиатрията – София” (ГИП-София), тел: 02/987 7875, моб: 0876 295435, е-mail: nkaramehmedova@gip-sofia.org

Статията е прочетена: 514 пъти 

Проектът е осъществен с подкрепата на Фондация „Америка за България”.