Обучение за съдии, прокурори и следователи

На 20-22 ноември в Конферентната зала на Съдебната палата в София Институт СЕЕЛИ – Прага в партньорство със Съюза на съдиите в България предостави индивидуална програма за обучение на българските съдии, прокурори и разследващи магистрати.
Семинарът имаше за цел да ги запознае с уменията и знанията, необходими за ефективното справяне със случаите на корупция.  Участниците придобиха по-задълбочено разбиране на различните видове случаи на корупция, преследвани в региона, както и преглед на стандарти и инструменти на ЕС и международните антикорупционни стандарти
Обучението се фокусира също върху третирането на подходящи доказателства в случаи на корупция, действителна собственост и различни инструменти за проследяване на корупционни практики, включително криптовалута и социални медии.
Българският заместник-правосъден министър Емил Дечев направи задълбочен преглед на планираните антикорупционни законодателни мерки, включително разпоредби, които въвеждат по-голямо разделение на ролите между съдии и прокурори. Предстои създаване на нови съдебни и прокурорски съвети и по-добро законодателство за конфискация на активите.

Статията е прочетена: 183 пъти 

Проектът е осъществен с подкрепата на Фондация „Америка за България”.